SÓL Z GUÉRANDE Z TRUFLĄ LETNIĄ - DWA DIAMENTY W JEDNYM SŁOICZKU 100g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniPoznaj produkt
Luksus natury
Ceniona na całym świecie sól z Guérande to sól pozyskiwana z wód oceanu na północno-zachodnim wybrzeżu Francji. Powstaje w procesie naturalnego odparowywania wody morskiej w basenach solankowych, dzięki współdziałaniu promieni słonecznych i wiatru. Z salin zwanych również panwiami solnymi od wieków zbierana jest ręcznie. Podróżując po Bretanii można wypatrywać grabiących sól paludiers, którzy zgarniają ją w biało-szare, błyszczące w słońcu piramidki. Przelatując zaś nad półwyspem Guérande nie oderwiemy oczu od fantastycznych mozaik złożonych z prostokątnych kształtów salin na wielkim błękicie oceanu.
Dwa diamenty w jednym słoiczku
Ten słony diament Bretanii to sól w czystej postaci, sygnowana IGP - chronionym oznaczeniem geograficznym. Nieoczyszczana, bez żadnych dodatkowych substancji, bogata jest w magnez, potas i mikroelementy, a uboga w sód. Z dodatkiem czarnego diamentu, trufli letniej o intensywnym i delikatnym smaku, stanowi niezwykle aromatyczny dodatek do potraw codziennych i tych na specjalne okazje.
Polecamy także wykwintną pastę francuską z trufli letniej 73% -klik- oraz rillettes z pulardy z czarną truflą -klik.
Sól truflowa, do czego
Kilka kryształków wystarczy, aby wypełnić dania zapachem trufli, a tym najprostszym nadać charakter świąteczny: pieczonym ziemniakom, przecierom warzywnym, risotto, jajecznicy, nawet maślanemu popcornowi! Zwykłe jajko na miękko stanie się zupełnie niezwykłe, focaccia jeszcze bardziej włoska, a warzywne koktajle, nawet te na bazie alkoholu, zyskają oryginalny smak. Przystawkami z solą z truflami zaskoczymy naszych gości, a deserami z truflową czekoladą rozłożymy ich na łopatki. Masło z odrobiną tej soli to już inna, bardzo długa historia... Waszych inwencji.
Składniki: Sól Guérande 97%, aromat, trufla letnia (Tuber aestivum) 1%.
Waga netto: 100g
Przechowywać z dala od źródeł ciepła i wilgoci.
Może zawierać śladowe ilości mleka, jajek, gorczycy.