JAPOŃSKA SÓL MORSKA WĘDZONA DYMEM WIŚNI SAKURA 100g
Cena regularna:
towar niedostępny






Poznaj produkt
Rzadko spotykana sól japońska naturalnie wędzona dymem z drewna wiśniowego Sakura. To sól pozyskiwana z Morza Japońskiego w prefekturze Kyoto. Oryginalny smak i niepowtarzalny aromat czynią z niej przyprawę niecodzienną, która ukaże wiele dań w nowej, dymnej odsłonie.
Dzięki tradycyjnym metodom powolnego wędzenia na zimno sól zyskuje wyrazisty i głęboki zapach, a jej smak intensywne lecz szlachetne zadymienie. Zachowuje przy tym wszystkie naturalne składniki znajdujące się w wodzie morskiej. I pozostaje naturalną solą wędzoną w czystej postaci, bez sztucznych dodatków i aromatów.
Sól wędzona, z czym łączyć?
Orzeźwiający smak soli morskiej z wyrazistym aromatem dymu z drewienek wiśniowych komponuje się bardzo dobrze z daniami mięsnymi, rybą i produktami mlecznymi. Polecana jest do carpaccio tak mięsnych jak i rybnych, grillowanych mięs, pieczonych warzyw i kurczaków, sosów oraz zup. Świetnie skomponuje się z rybami (sardynki, makrela, łosoś, śledź, pstrąg, węgorz, tuńczyk…), jajkami w każdej postaci i z białym serem. Doskonale wypadnie w parze z dojrzałym awokado, popcornem, a także z czekoladą.
Ze względu na smak podobny do wędzonek przypadnie również do gustu wegetarianom i weganom.
Składniki: sól morska wędzona naturalnym dymem z drewna wiśni Sakura.
Pochodzenie: Kyoto, Japonia
Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła.
Waga netto: 100g (torebka)