KONFITURA Z KASZTANÓW Z ARDÈCHE AOP 360g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniPoznaj produkt
Jeśli kasztany to koniecznie z Ardèche! To departament w południowo-wschodniej Francji zwany zagłębiem kasztanów. Rodzinna firma Sabaton z Aubenas specjalizuje się w ich przetwarzaniu od 1907 roku. W sercu kasztanowego gaju powstają produkty objęte znakiem AOP (Appellation d’Origine Protégée) - kontrolowanego oznaczenia pochodzenia.
W aksamitnej konfiturze z kasztanów z Ardèche wyczujemy dbałość o jakość owoców i ich oryginalny smak. Jest całkowicie naturalna, ma bardzo prosty skład, w którym nie znajdziemy aromatów czy innych dodatków.
W odróżnieniu od klasycznego kremu z kasztanów, konfitura jest bardziej gęsta oraz mniej słodka.
Francuskie śniadanie? Nie tylko!
Śniadanie we Francji spożywa się na słodko, zatem krem lub konfitura z kasztanów to typowy francuski przysmak na dobry początek dnia. Francuskie smaki to także naleśniki, gofry, jogurty, lody czy wypieki z kasztanami. Ale francuski deser kojarzący się z nimi najbardziej to schłodzony, delikatny serek twarogowy pokryty warstwą kremu, często podawany także w restauracjach. Konfitury z kasztanów świetnie żenią się też z kremowym serkiem kozim wymieszanym z odrobiną kremówki. Tylko robić verriny! I oczywiście ciasta i ciasteczka! Kasztany doskonale smakują z czekoladą, dlatego warto zrobić czekoladowo-kasztanowe ciasto lub czekoladowy sernik z kasztanowym kremem.
Specjały kuchni francuskiej z wykorzystaniem kasztanów to oczywiście także dania wytrawne. Żeby je przyrządzić polecamy kasztany w całości, gotowane na parze, gotowe do spożycia - klik.
Warto też pamiętać, że kasztany jadalne zawierają w sobie wiele wartości odżywczych, dużo witaminy B, C, błonnika i potasu.
SKŁADNIKI: Kasztany z Ardèche AOP, cukier, woda.
Sporządzono z 50g owoców na100g produktu.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, po otwarciu w lodówce.
Waga netto: 360g