KASZTANY JADALNE - CAŁE, GOTOWANE, GOTOWE DO SPOŻYCIA 2x200g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniPoznaj produkt
Zachwycają lekko słodkim, oryginalnym smakiem i delikatną teksturą. 100% naturalne, szybkie w przygotowaniu i bardzo zdrowe. Doskonałe do mięs, dziczyzny, sałatek, zup, warzyw, ryb i deserów… Kuchnia francuska kocha kasztany!
Wywodzą się z upraw ekologicznych we Francji, Portugalii i Hiszpanii. Są zbierane ręcznie, starannie wyselekcjonowane i, co ważne, wolne od pestycydów. Producent Ponthier, cieszący się uznaniem francuskich szefów kuchni, specjalizuje się w przygotowywaniu i przetwarzaniu kasztanów od ponad 40 lat. Odbywa się to zgodnie z tradycyjnymi technikami, od obierania owoców pod płomieniem po gotowanie sous-vide na parze. Dzięki temu kasztany zachowują nie tylko ich naturalny smak. Ich miąższ jest puszysty, a ich okrągły kształt pozostaje niezmieniony. Dlatego tak dobrze smakują i pięknie prezentują się na talerzu.
Kasztany jadalne, jak jeść i z czym podawać?
Można je spożywać jako odrębną przekąskę na zimno czy ciepło lub przygotować całe kasztanowe menu. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością. Wystarczy kilka sztuk, żeby nasze danie pozostało lekkie i jednocześnie nabrało wyjątkowego charakteru. Zatem, wzorem kuchni francuskiej, wykorzystamy je do zrobienia przystawek, głównych dań i deserów. Sałatki, mięsa, dziczyzna, ryby, warzywa, zupy, kasztanowe purée, risotto z kasztanami… Słynna zupa z kasztanów jest nadzwyczajnie lekka, indyk z kasztanami - to tradycyjne danie francuskie na bożonarodzeniowy stół. Piersi z kaczki z kasztanem i figą są daniem popisowym wielu francuskich pań domu. Ziemniaki z kasztanami zapiekane w piekarniku stanowią doskonały dodatek do drobiu, jagnięciny i innych mięs. A desery na bazie kasztanów? To już zupełnie inna, długa i smaczna historia. Dość powiedzieć, że zmielone kasztany genialnie pasują do czekolady, miodu i twarożku… Zamiast przygotowywać je samemu, warto skorzystać z gotowej konfitury z kasztanów z Ardèche, dostępnej tutaj - klik.
Ten typowo francuski przysmak zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Jest bogaty w witaminę B, C oraz błonnik i potas.
Jak przygotować kasztany pakowane próżniowo?
- w garnku - umieścić torebkę w wodzie gotującej się na małym ogniu. Podgrzewać przez 5 minut;
- na patelni - oddzielić od siebie i podgrzewać kasztany na tłuszczu przez 5 minut na wolnym ogniu;
- w mikrofali - nakłuć torebkę w kilku miejscach. Podgrzewać na wysokiej mocy przez 2 minuty.
SKŁADNIKI: 100% kasztany jadalne, gotowane metodą sous-vide na parze.
Przechowywać w chłodnym miejscu, po otwarciu w lodówce. Spożyć w ciągu 3 dni od otwarcia.
Waga netto: 400g (2 torebki x 200g)