KASZTANY JADALNE - CAŁE, GOTOWANE, GOTOWE DO SPOŻYCIA 2x200g

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 40,90 zł 40.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Poznaj produkt

Zachwycają lekko słodkim, oryginalnym smakiem i delikatną teksturą. 100% naturalne, szybkie w przygotowaniu i bardzo zdrowe. Doskonałe do mięs, dziczyzny, sałatek, zup, warzyw, ryb i deserów… Kuchnia francuska kocha kasztany!

Wywodzą się z upraw ekologicznych we Francji, Portugalii i Hiszpanii. Są zbierane ręcznie, starannie wyselekcjonowane i, co ważne, wolne od pestycydów. Producent Ponthier, cieszący się uznaniem francuskich szefów kuchni, specjalizuje się w przygotowywaniu i przetwarzaniu kasztanów od ponad 40 lat. Odbywa się to zgodnie z tradycyjnymi technikami, od obierania owoców pod płomieniem po gotowanie sous-vide na parze. Dzięki temu kasztany zachowują nie tylko ich naturalny smak. Ich miąższ jest puszysty, a ich okrągły kształt pozostaje niezmieniony. Dlatego tak dobrze smakują i pięknie prezentują się na talerzu.

Kasztany jadalne, jak jeść i z czym podawać?

Można je spożywać jako odrębną przekąskę na zimno czy ciepło lub przygotować całe kasztanowe menu. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością. Wystarczy kilka sztuk, żeby nasze danie pozostało lekkie i jednocześnie nabrało wyjątkowego charakteru. Zatem, wzorem kuchni francuskiej, wykorzystamy je do zrobienia przystawek, głównych dań i deserów. Sałatki, mięsa, dziczyzna, ryby, warzywa, zupy, kasztanowe purée, risotto z kasztanami… Słynna zupa z kasztanów jest nadzwyczajnie lekka, indyk z kasztanami - to tradycyjne danie francuskie na bożonarodzeniowy stół. Piersi z kaczki z kasztanem i figą są daniem popisowym wielu francuskich pań domu. Ziemniaki z kasztanami zapiekane w piekarniku stanowią doskonały dodatek do drobiu, jagnięciny i innych mięs. A desery na bazie kasztanów? To już zupełnie inna, długa i smaczna historia. Dość powiedzieć, że zmielone kasztany genialnie pasują do czekolady, miodu i twarożku… Zamiast przygotowywać je samemu, warto skorzystać z gotowej konfitury z kasztanów z Ardèche, dostępnej tutaj - klik.

Ten typowo francuski przysmak zawiera w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Jest bogaty w witaminę B, C oraz błonnik i potas.

Jak przygotować kasztany pakowane próżniowo?

- w garnku - umieścić torebkę w wodzie gotującej się na małym ogniu. Podgrzewać przez 5 minut;

- na patelni - oddzielić od siebie i podgrzewać kasztany na tłuszczu przez 5 minut na wolnym ogniu;

- w mikrofali - nakłuć torebkę w kilku miejscach. Podgrzewać na wysokiej mocy przez 2 minuty.

SKŁADNIKI: 100% kasztany jadalne, gotowane metodą sous-vide na parze.

Przechowywać w chłodnym miejscu, po otwarciu w lodówce. Spożyć w ciągu 3 dni od otwarcia.

Waga netto: 400g (2 torebki x 200g)

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl