FOIE GRAS Z KACZKI W CAŁOŚCI – PO TE SIĘGAJĄ FRANCUSCY KONESERZY 180g

Francuskie foie gras z kaczki Mulard w całości PREMIUM. Jedno z najlepszych we Francji i po raz pierwszy w Polsce! Sięgnij po symbol wykwintności francuskiej gastronomii.
  • nowość
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 200,00 zł 200.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Poznaj produkt

Czujemy się zaszczyceni, że jako pierwsi w Polsce możemy zaprezentować najwyższej jakości foie gras z kaczki Mulard w całości - doskonałość Maison Barthouil uznawanego za jednego z trzech najlepszych producentów foie gras we Francji. To prawdziwe „smaki wysokie”, rarytas tradycyjnego, francuskiego rzemiosła. Dla koneserów i pragnących odkryć, dlaczego są symbolem wykwintności kuchni francuskiej. 100% foie gras.

Prezentowane foie gras entier, czyli ugotowane kacze wątróbki w całości, pochodzą z cenionej odmiany kaczek mulard, tzw. kaczkogęsi. Ze względu na powolny przyrost, przeznaczane są głównie do tuczu na stłuszczone wątroby. Zostały wyhodowane i przetworzone w Les Landes, francuskim regionie Sud-Ouest, słynącym z produkcji tego specjału. 

POZNAJ PRODUCENTA                                             

Od rozpoczęcia produkcji w 1929 roku foie gras stanowi emblematyczny produkt Maison Barthouil. Nieprzerwanie od trzech pokoleń firma jest synonimem dbałości o jakość i autentyczność smaku. Produkcja jest w pełni rzemieślnicza i oparta na rzadko dziś stosowanych praktykach przodków: powolny chów, (min.14 tygodni zamiast tradycyjnie 11), hodowla w trawiastych zagrodach, utrzymywanie kaczek w małych stadach oraz karmienie wolną od GMO kukurydzą pełnoziarnistą, uprawianą w regionie Sud-Ouest. Główne etapy produkcji wykonywane są ręcznie z myślą o wydobyciu z mięsa jak najlepszego smaku. Wszystko to odróżnia Maison Barthouil od znakomitej większości wytwórców foie gras.

Dbałość o jakość i walory smakowe zaowocowała współpracą z szefami kuchni z gwiazdkami Michelin. W 2015 roku uhonorowali oni Maison Barthouil przyjęciem do prestiżowego Collège Culinaire de France, która jest instytucją wzorcową dla jakości francuskiej gastronomii. W 2021 r. producent został nagrodzony oznaczeniem Entreprise du Patrimoine Vivant. To oznaczenie państwowe dla wyróżnienia francuskich firm, których rzemieślnicze savoir-faire (know-how) uznano za doskonałe.    

                                                                                                                                                             

UCZYĆ SMAKU & ROZBUDZAĆ ZMYSŁY

Maison Barthouil jest również jednym z założycieli stowarzyszenia Maisons & Savoir-Faire d’Excellence. Jego celem jest promowanie doskonałości poprzez odkrywanie produktów wybitnych oraz dzielenie się francuskim know-how, opartym na tradycji. Stowarzyszenie realizuje też misję, żeby "uczyć smaku & rozbudzać zmysły".  

Z CZYM PODAWAĆ FOIE GRAS?

Ten rarytas kuchni francuskiej najlepiej podawać z dobrej jakości opieczonym pieczywem tostowym, tostami z chleba wiejskiego, bagietki lub chałki. Jako dodatek najczęściej serwuje się chutney z fig lub konfiturę z cebuli. Wystarczy odrobina, nie powinny zdominować smaku foie gras. Dobrze smakują także ze świeżo zmielonym pieprzem lub solą gruboziarnistą.

JAKIE WINO WYBRAĆ?

Wyrafinowany smak foie gras wyśmienicie komponuje się z szampanem oraz z białymi, półsłodkimi winami moelleux typu Sauternes, Loupiac, Montbazillac, Jurançon... Jego walory smakowe znakomicie podkreśli również Tokaj szamorodni. Mocne alkohole nie są odpowiednie. 

JAK PRZYGOTOTOWAĆ PRZED PODANIEM?

Aby docenić to, na co zasługuje, foie gras należy włożyć do lodówki dzień przed podaniem i wyjąć ok. 30 minut przed degustacją. Za mocno schłodzone, utraci swoją kremową teksturę i nie rozwinie w pełni wszystkich swoich smaków.

Całego foie gras nie powinno się kroić w słoiku, lecz usunąć z formy w celu pokrojenia w ładne, cienkie plastry. Wyjęcie wątróbek ze słoika ułatwi zanurzenie go na chwilę w ciepłej wodzie. Przed pokrojeniem należy też zebrać z wierzchu nadmiar tłuszczu (oczywiście do wykorzystania w kuchni). Aby zachować delikatność konsystencji, foie gras kroi się ostrzem cienkiego noża bez ząbków zanurzonym uprzednio w gorącej wodzie. Między każdym plastrem, ostrze powinno się wytrzeć do sucha.

PO PIERWSZE NIE ROZSMAROWYWAĆ! - CZYLI JAK JEŚĆ FOIE GRAS

Ze względu na swoją specyfikę, foie gras w całości nie jest przeznaczone do smarowania (nie jest pasztetem). Choć mogłoby to być odebrane jako brak ogłady, nie o nią tu przede wszystkim chodzi. Rozsmarowywanie spowoduje utratę tekstury i i obniży walory smakowe. Odkrojony kawałek wystarczy położyć na kromce opieczonego pieczywa, brioszki lub piernika... 

 

SKŁADNIKI: Foie gras z kaczki 100%, sól, pieprz, cukier.

Pochodzenie: Landes, Pyrénées Atlantique - Francja

Produkt całkowicie naturalny, bez przeciwutleniaczy, środków konserwujących i innych dodatków chemicznych.

Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Waga netto: 180g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl