AUTENTYCZNY SOS SOJOWY PONZU Z YUZU VEGAN - OD WYTWÓRCY Z NAGASAKI 170ml

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 40,00 zł

Cena regularna:

40.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Poznaj produkt

Japoński, tradycyjnie warzony sos sojowy z sokiem owocu yuzu został wytworzony z sosów sojowych koikuchi (ciemny) i usukuchi (rzadszy, o jaśniejszej barwie). Ma świetnie wyważony smak oraz lekką teksturę. Oryginalność smaku z jego naturalną świeżością wywodzi się z cytrusowych nut niezwykłego yuzu… Dla miłośników prawdziwych smaków Japonii.

Yuzu ponzu jest powszechnie wykorzystywanym w kuchni japońskiej sosem przyprawowym. Zazwyczaj wytwarzany jest z sosu sojowego z dodatkiem dashi (bulion z alg konbu i suszonej ryby bonito), mirinu, octu ryżowego oraz japońskich cytrusów.

W tej wersji, autorstwa Choko Syouyu, nie znajdziemy żadnych składników pochodzenia zwierzęcego.

Swój autentyczny i orzeźwiający smak ponzu zawdzięcza owocom yuzu, w których wyczujemy obecność limonki, mandarynki i żółtego grejpfruta. W Japonii to właśnie te owoce wykorzystuje się najczęściej do produkcji ponzu. W  Europie zastępowane są zazwyczaj sokiem z cytryny i innych cytrusów. Sos od Choko Syouyu zawiera 7% czystego soku z yuzu.

Tradycyjnie warzone sosy sojowe producenta z Nagasaki są oczywiście całkowicie naturalne – nie zawierają sztucznych dodatków ani barwników.

                              

 

Przyjemność nie tylko dla wegan

Ponzu wyśmienicie podkreśli smak wielu potraw, nie tylko wegetariańskich lub wegańskich. W Japonii dodawany jest często do dań jednogarnkowych, podaje się z nim grillowane ryby czy potrawy na bazie ryżu. Idealnie pasuje do zamaczania azjatyckich pierożków gyoza, do tataki z wołowiny, tuńczyka bądź łososia czy też rybnego lub wołowego tatara. Będzie również niezastąpiony do sushisashimi, tofu i tempury z ryb, mięs, warzyw i owoców morza.

Z sosu ponzu sporządzimy także doskonałe marynaty do steków wołowych czy łososia, a dodany do roztopionego masła podniesie smak każdej ryby. Będzie też świetnym dodatkiem do sosów sałatkowych, wyśmienitym do sałatki z alg wakame oraz sałat, zwłaszcza z jarmużem i radicchio. Wykorzystamy go także do zrobienia oryginalnych dipów do przystawek i przekąsek. Idealnie sprawdzi się w sosie do spring rollsów lub jeszcze jako dodatek do zup czy gulaszu…  

 

SKŁADNIKI: Sos sojowy koikuchi i sos sojowy usukuchi (soja, pszenica, sól, glukoza, alkohol), ocet, cukier, woda, sok z yuzu 7%, mirin, ekstrakt drożdżowy.

Alergeny: soja, pszenica

Producent: Choko Syouyu 

Pochodzenie:  Nagasaki, Japonia

Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna: 92 kcal (389 kJ); tłuszcz: <0,3 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,01 g; węglowodany: 18,8 g w tym cukry: 16,8 g, białko: 4,1 g; sól: 7,712 g

Waga netto: 170 ml

Szklana butelka. Po otwarciu przechowywać w lodówce. 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl