JAPOŃSKI SOS SOJOWY KLASY GRAND CRU - DOJRZEWAJĄCY JAK WINO 150ml
Cena regularna:
towar niedostępny






Poznaj produkt
Wysokogatunkowy, ręcznie robiony sos sojowy klasy grand cru, podwójnie fermentowany. Dojrzewający do 36 miesięcy, zachwyca aksamitną teksturą oraz głębią smaku, w której odnaleźć można finezyjne nuty chmielu i delikatną owocowość. To bez wątpienia jeden z najlepszych i najbardziej szlachetnych sosów sojowych na rynku - Saishikomi, który odmieni Twoją kuchnię.
Dlaczego jeden z najbardziej wyjątkowych...
Tradycyjny sposób wytwarzania, jakość składników oraz długotrwałe procesy produkcyjne (w tym podwójna fermentacja) przekładają się na unikalny smak, aromat i konsystencję.
W Japonii oficjalnie działa około1200 firm związanych z produkcją sosu sojowego. Ponad 90% nie prowadzi jednak własnej produkcji, a jedynie butelkuje sos pod swoją marką. Tylko blisko 100 wytwórców realizuje pełen proces produkcji, z czego zaledwie 20-30 wytwarza sos sojowy naprawdę wysokiej jakości. Producenci dominujący w sprzedaży masowej korzystają z beczek aluminiowych oraz drożdży chemicznych, które przyspieszają fermentację kosztem smaku, aromatu i tekstury.
Fueki Shoyu - 240 lat mistrzowskiego rzemiosła
Rodzinna firma Fueki Shoyu od blisko 240 lat produkuje sosy sojowe z całych ziaren soi i pszenicy pochodzących z prefektury Saitama. Dziś to już 12. pokolenie, które zgodnie z tradycją fermentuje sosy w 38 otwartych kadziach wyłącznie z japońskiego drewna cedrowego sugi. Kadzie znajdują się w specjalnych pomieszczeniach, gdzie panują idealne warunki do rozwoju naturalnej flory bakteryjnej. Dzięki temu fermentacja zacieru moromi (mieszanka soi i pszenicy) przebiega zgodnie z rytmem pór roku: zimą zacier odpoczywa, wiosną budzi się i fermentuje, letnie upały sprawiają, że staje się bardzo aktywny, jesienią się wychładza. Procesy te mogą być powtarzane kilkukrotnie.
Saishikomi - podwójna fermentacja
Po pierwszym etapie fermentacji sos trafia ponownie do kadzi, gdzie przez kolejne miesiące dojrzewa i rozwija swój charakter. Dzięki dojrzewaniu do 36 miesięcy, uzyskuje aksamitną teksturę oraz głęboki, złożony smak umami - okrągły, elegancki, zrównoważony, z subtelną kwasowością i przyjemną chmielowo-owocową nutą. Jest też mniej słony niż jego tradycyjne wersje - w drugim etapie fermentacji jako solankę stosuje się gotowy sos sojowy, a nie wodę z solą.
Choć o sosach sojowych rzadko mówi się „grand cru”, w tym przypadku to właściwe określenie, biorąc pod uwagę jakość składników, rodzaj drewna kadzi, mikroklimat dojrzewalni oraz mistrzowskie know-how wytwórców.
Smak, który kończy danie
Idealny jako sos wykańczający do sashimi, sushi, tofu, carpaccio czy sałatek z oliwą z oliwek. Świetnie sprawdzi się też do zamaczania azjatyckich pierożków gyoza, do tataki z wołowiny, tuńczyka bądź łososia czy też rybnego lub wołowego tatara… Oraz wszędzie tam, gdzie potrzebna jest intensywna nuta umami i kiedy w kuchni szukamy czegoś więcej.
SKŁADNIKI: SOJA, PSZENICA, sól, aspergillus oryzae (szlachetna pleśń znana jako Kôji, używana w tradycyjnej japońskiej fermentacji).
Pochodzenie: Saitama, Japonia
Średnie wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 399kJ/94kcal; tłuszcz< 0,3g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone < 0,01g; węglowodany 11,6g, w tym cukry 1,5g, białko 11,9g; sól 13,5mg.
Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Waga netto: 150 ml