TONKA Z GUJANY FRANCUSKIEJ - REWOLUCYJNE DANIA I DESERY 50g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniPoznaj produkt
Wanilia jest cudowna, ale tonka - to jeszcze coś więcej. Ziarna tej niezwykle aromatycznej przyprawy, zwane także bobem, rosną w stronkach na drzewach tonkowca wonnego, głównie w Ameryce Środkowej i w północnych regionach Ameryki Południowej. Właśnie ze względu na tę woń są szczególnie cenione przez najzacniejsze nosy perfumiarstwa i, oczywiście, w świecie delikatesowej gastronomii.
Czarne ziarna dosłownie eksplodują bukietem zapachów. Wydzielają nuty ciepłe przypominające zapach słodkich migdałów i karmelu. Ale wyczuwa się też wyraźnie goryczkę pestek i mocną, kremową nutę wanilii. Inni odnajdują w nich także miód, tytoń, a nawet świeże siano.
Ziarna tonki są idealne do deserów. Świetnie sprawdzą się również w daniach wytrawnych.
Starte, dodane do kremów, ciast i ciasteczek nadadzą im niepowtarzalny smak, a ich zniewalający aromat będzie rozchodził się po całym domu i bezlitośnie wystawiał na próbę wstrzemięźliwość łasuchów.
Fantastycznie łączą się z deserami na bazie owoców. Z czekoladą tworzą małżeństwo doskonałe, a idealne związki wszędzie tam, gdzie mogą zastąpić wanilię.
Tonkę wykorzystuje się też z powodzeniem do produkcji konfitur domowych. Gruszka, rabarbar, mirabelka, truskawka, morela.... nigdy nie odmówią jej towarzystwa.
Ponieważ smak tonki zależy od temperatury, w gorących daniach wytrawnych przybierze nuty waniliowego pieprzu. Zaskakujące kompozycje smaków i aromatów uzyskuje się szczególnie podczas wolnego gotowania mięs, gdzie ziarno używa się w całości lub w kawałkach.
Szefowie kuchni chętnie wykorzystują tonkę do sporządzania daube (mięso marynowane w winie, długo duszone w glinianym garnku) z policzków wołowych lub wieprzowych. Idealnie towarzyszy również owocom morza - szczególnie polecana jest do langusty lub carpaccia z małż świętego Jakuba. A w codziennych posiłkach sprawdzi się wybornie w purée z bakłażana lub z pasternaku.
Kto raz spróbuje ziaren tonki nie zazna spokoju, będzie chciał wciąż eksperymentować do czego jeszcze je wykorzystać.
O tonce i jej zastosowaniu możesz przeczytać także tutaj - klik
♥ Lubimy je za bogaty smak i aromat, za ciepły zapach roznoszący się po domu, za małe tonkowe bezy z prażonymi migdałami i dużą Pawłową z mascarpone z tonką. Za zniewalający waniliowo-tonkowy ganache do makaroników i dziesiątki innych deserów, z musem z mlecznej czekolady włącznie. Oraz za to, że wystarczy tylko szczypta, żeby to, co znaliśmy do tej pory wywrócić do góry nogami.
SKŁADNIKI: Ziarna suszonej tonki w całości, 100% naturalne.
Waga netto: 50g