TONKA Z TROPIKALNYCH LASÓW BRAZYLII
Poznaj produkt
Olivier Derenne z „Le Comptoir des poivres” przemierza świat w poszukiwaniu przypraw. Prowadzi go zawsze ta sama ambicja: pozyskiwanie tego, co najlepsze, ekskluzywne, autentyczne i zaskakujące. Chętnie dzieli się opowieściami z podróży o otaczających nas cudach i o pasjach ludzi, którzy dają z siebie wszystko, by zaoferować nam to, co wyjątkowe...
Ziarno tonki z Brazylii to owoc tropikalnego drzewa tonkowca wonnego. Bardzo aromatyczne, o ciepłych nutach przywołujących zapach migdałów, wanilii i karmelu. Niektórzy wyczują także w tonce kremowe aromaty miodu oraz świeżego siana i tytoniu. To niezwykła przyprawa do deserów i dań wytrawnych. Tajemnicza i urzekająca. Przez wielu doceniana bardziej niż wanilia...
Fascynuje w deserach jak i w daniach słonych. Starte ziarno tonki, zwane również bobem lub fasolą, nadaje niepowtarzalny smak słodkim wypiekom, świetnie skomponuje się też z lodami i owocami. Dzięki tonce amatorzy bez odkryją ich oryginalny smak. Nie bez powodu doceniana jest także przez czekoladników. Zaskakujące smaki uzyskamy również wykorzystując tonkę, w całości lub skruszoną, do dań wytrawnych. Świetnie nadaje się do wołowiny, wieprzowiny, owoców morza, langusty, małż Świętego Jakuba lub do purée z bakłażana...
Dlaczego ją lubimy i do czego jeszcze można ją wykorzystać przeczytaj tutaj - Tonka z Gujany Francuskiej - rewolucyjne dania i desery.
Skład: Ziarna suszonej tonki w całości, 100% naturalne. Bez barwników i sztucznych aromatów.
Waga netto: 50g.
W metalowej, hermetycznej puszce przeznaczonej do przechowywania przypraw (sposób użytkowania przedstawiony na zdjęciu).