CZYSTY OLEJ SEZAMOWY Z JAPONII - JAKOŚĆ I TRADYCJA 150ml
Cena regularna:
40,00 zł
towar niedostępny






Poznaj produkt
Wysokiej jakości japoński olej z ziaren sezamu prażonych w niskich temperaturach. Zdrowy i naturalny. Elegancki i wyrafinowany. Od japońskiego producenta, który wytwarza olej sezamowy od 1886 roku. Dla amatorów smaków orientalnych i miłośników kuchni japońskiej.
Założona w 1886 roku w mieście Yokkaichi w prefekturze Mié, firma Kuki Sangyo specjalizuje się w produkcji oleju sezamowego, a od 1965 roku produktów z sezamu. Wyprodukowała ten olej z wysokiej jakości nasion sezamu lekko prażonych w niskich temperaturach, co pozwala wydobyć z nich naturalne i bogate smaki.
W 100% czysty i zdrowy, uzyskiwany jest metodą tradycyjnego tłoczenia (jest to pierwsze tłoczenie na zimno) bez użycia dodatków. W ustach jest lekki, nie pozostawia uczucia tłustości, w smaku niezwykle elegancki i wyrafinowany.
Olej sezamowy, do jakich potraw?
W kuchni ma właściwie nieograniczone zastosowanie. Jest idealny do surowej lub gotowanej żywności. Z powodzeniem można nim zastąpić oliwę z oliwek. Doskonale komponuje się z sashimi, carpaccio, makaronem udon - klik, tatarami mięsnymi, rybnymi lub warzywnymi (pomidorami, ogórkami, rzodkiewkami…). Możemy go też dodać do sosu sojowego lub nawet do ponzu i uświetnić nim gotowane mięsa. Jest niezastąpiony do sporządzania orientalnych sałatek, dressingów, sosów oraz zup. Wzorem japońskich piekarzy czysty olej z sezamu możemy też używać do aromatyzowania wypiekanego w domu pieczywa.
SKŁADNIKI: 100% sezam prażony w niskiej temperaturze.
Składniki alergenne: sezam.
Pochodzenie: Mié, Japonia.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od źródeł światła.
Waga netto: 150 ml