PRALINÉ Z MIGDAŁÓW Z PROWANSJI I JAPOŃSKIEJ HERBATY MATCHA





Poznaj produkt
Migdały z ekologicznych upraw Prowansji, zielona herbata matcha grand cru Uji z organicznych plantacji Japonii, cukier trzcinowy bio nierafinowany z Brazylii i… francuska Prix Epicures Or 2018 - nagroda Złote Epikury za najlepszy produkt w kategorii słodkie kremy do smarowania.
Już za rok autorzy tego sukcesu odniosą kolejny, zdobywając Złote Epikury 2019 za konfiturę bio z fig prowansalskich z płatkami róży z Grasse - możesz poznać ją tutaj i tutaj. Rok 2020 przyniesie im z kolei Prix Epicures Bronze - za mieszankę karmelizowanych migdałów w czekoladzie z Peru z kandyzowanym, peruwiańskim imbirem - klik.
Taisuké i Emiko pochodzą z Japonii. Od blisko dwóch dekad mieszkają we Francji, niemal od trzech zajmują się cukiernictwem. Kilka lat temu osiedlili się w Prowansji i prywatnie sami ją trochę przypominają. To bardzo ciepłe, przyjazne i „słoneczne” małżeństwo - uśmiechają się tak samo dużo, jak pracują.
Ich wyzwaniem jest tworzenie kreacji zaskakujących wywodzących się z mariażu dwóch kultur kulinarnych: francuskiej i japońskiej. Ich filozofią - używanie składników najwyższej jakości, pozyskiwanych z poszanowaniem natury i jej rytmu oraz przekazywanie dobrej energii pochodzącej z ziemi ich producentów, biodynamiki i pracy wykonywanej ręcznie.
Ręcznie zbierane owoce, a niektóre składniki także własnoręcznie, obierają, kroją i przygotowują do produkcji sami. Są doświadczonymi cukiernikami, a właściwie patissiers-chocolatiers, bo wytwarzają również czekoladę, ale najbliższe jest im określenie - patissier artisanal – cukiernik-rękodzielnik.
Chętnie pracują z migdałami - dają bezmiar możliwości i nieustannie inspirują. A inspirują tym bardziej, że ich pracownię otaczają migdałowce z ekologicznej plantacji przyjaciela-dostawcy. Mogą zatem przyglądać się codziennie jak natura przybliża porę zbiorów. Praliné czas zacząć! Zawsze z sercem i ogromną pasją. I z oryginalnym dodatkiem finezyjnych nut... - zobacz tutaj i tutaj.
Żeby wydobyć głębię ich smaku, migdały są odpowiednio prażone, następnie mieszane z karmelizowanym cukrem trzcinowym i mielone. Do powstałego w ten sposób klasycznego, francuskiego praliné dołączy wkrótce, starty na miałki proszek, akcent japoński.
Wysokogatunkową zieloną herbatę matcha pozyskują z organicznych upraw regionu Uji, który skupia najbardziej prestiżowych producentów Japonii. Taisuké i Emiko pracują tylko z grand cru - najwyższą klasą tej herbaty. Bo jakość jest najważniejsza.
To niezwykła kompozycja smakowa. Wyrafinowana, oryginalna i absolutnie doskonała.
♥ Lubimy ją za nadzwyczajność smaku, za zaskoczenie jakie wywołuje, za delikatność i wyrazistość zarazem. Za połączenie w perfekcyjną harmonię smaków dwóch tradycji i za to, że nie pozwala w siebie wątpić, potwierdzając swoją klasę, ilekroć po nią sięgnąć. Za oryginalny aromat i wyjątkowość doznań. I mimo tego, że… uzależnia i zniewala. Dla nas to złoto Epikura! Choć jest jednak coś, za co jej nie lubimy – konsekwentnie za szybko się kończy.
SKŁADNIKI: migdały, cukier trzcinowy, zielona herbata matcha.
Produkt w 100% bio - wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych. Potwierdzone przez Alpes contrôle, FR-BIO-15 oraz znakiem certyfikacyjnym Unii Europejskiej.
Waga netto: 180g