FOIE GRAS Z KACZKI MULARD W CAŁOŚCI - 200g





Poznaj produkt
Ugotowane kacze wątróbki w całości pochodzą z cenionej odmiany kaczek mulard tzw. kaczkogęsi, które są krzyżówką kaczek rasy pekin i kaczorów piżmowych. Mulardy, przeznaczone głównie do tuczu na słuszczone wątroby, zostały wyhodowane i przetworzone w les Landes, w regionie Sud-Ouest słynącym z produkcji foie gras.
Ich wytwórca - Maison Dupérier, może poszczycić się długimi tradycjami rodzinnymi, gdzie od pokoleń stawia się na jakość i autentyczność.
Ten wykwintny rarytas kuchni francuskiej najlepiej podawać z dobrej jakości opieczonym pieczywem tostowym, tostami z chleba wiejskiego, bagietki lub chałki. Doskonale też smakuje z opieczonym chlebem z żurawiną. Jako dodatek najczęściej serwuje się chutney z fig lub konfiturę z cebuli. Wystarczy odrobina, nie powinny zdominować smaku foie gras. Dobrze sprawdzą się także świeżo zmielony pieprz lub sól gruboziarnista.
Ekskluzywnym dodatkiem będzie także rzadki, naturalny syrop z pieprzu tasmańskiego - klik
Wyrafinowany smak foie gras wyśmienicie komponuje się z szampanem oraz z białymi, półsłodkimi winami moelleux typu Sauternes, Loupiac, Montbazillac, Jurançon... Jego walory smakowe znakomicie podkreśli również Tokaj szamorodni.
Aby docenić to, na co zasługuje, foie gras należy wyjąć z lodówki minimium 30 minut przed podaniem; za mocno schłodzone, nie rozwinie w pełni wszystkich smaków.
Całego foie gras nie powinno się kroić w słoiku, lecz usunąć z formy w celu pokrojenia w ładne plastry. Wyjęcie wątróbek ze słoika ułatwi zanurzenie go na chwilę w ciepłej wodzie. Przed pokrojeniem, dobrze jest też zebrać z wierzchu nadmiar tłuszczu (oczywiście do wykorzystania w kuchni). Aby zachować delikatność konsystencji, foie gras kroi się ostrzem noża zanurzonym uprzednio w gorącej wodzie. Między każdym plastrem, ostrze należy wytrzeć do sucha.
Ze względu na swoją specyfikę, foie gras w całości nie jest przeznaczone do smarowania (nie jest pasztetem), co, przez wielu, mogłoby być odebrane jako poważne faux pas. Odkrojony kawałek wystarczy położyć na kromce dobrego chleba, brioszki lub piernika...
Nagrody:
Médaille d'or au Concours Général Agricole 2017
Médaille d'argent au Concours Général Agricole 2019
SKŁADNIKI: Fois gras, sól, pieprz.
Waga netto: 200g