KRUCHE CIASTECZKA FRANCUSKIE CRÊPES DENTELLE
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniPoznaj produkt
Ciasteczka Crêpes Dentelle należą do tych przysmaków, które w wielu domach francuskich są obecne od pokoleń. Już od 1920 roku firma Gavottes z Bretanii rozpieszcza amatorów słodyczy ich smakiem i jakością, docenianymi przez najbardziej wyrafinowane podniebienia.
Ich wyjątkowość polega na tym, że są niesłychanie finezyjne, niebywale kruche i delikatne, a ich subtelnego smaku masła i karmelu jeszcze nikomu nie udało się powtórzyć. Ich znakiem rozpoznawczym jest charakterystyczny złoty papierek, w który pakowane są parami.
W swojej nazwie noszą… naleśnika i koronkę. O ile koronkę - dentelle - łatwo odnieść do kruchości, o tyle naleśnika - crêpe - w tradycyjnym rozumieniu, może tylko poza zbliżonym kształtem, do niczego odnieść się tu nie da. Ale gdy sięgniemy do historii ich powstania, naleśnik staje się dziejotwórczy!
Podczas gorączkowej pracy w kuchni, Marie-Catherine Cornic zapomniała, że na żeliwnej płycie smaży się naleśnik i to od czasu, w którym mogłaby usmażyć już ich cały stos. Lecz, na szczęście, nie przypiekł się na tyle, żeby nie można go było zjeść. Stał się, co prawda, mocno złoty, ale za to jakże nadzwyczajnie chrupki! Jeszcze tylko sprawny gest zrolowania ciasta - osiem razy! - i Madame Cornic potwierdzi teorię, że dzieła są często dziełem przypadku. A nam pozostawi w spadku ciasteczka, proste i wyborne, o których, ponad wiek później, ich producent powie:
"To najprawdopodobniej najbardziej finezyjne ciastka świata".
Te tradycyjne ciasteczka francuskie mogą jako takie towarzyszyć lodom, musom, jogurtom czy sałatkom z owoców. Pokruszone, można też wykorzystać, wzorem francuskich cukierników, jako składnik do spodów wypiekanych ciast, do ciast bez pieczenia, czekoladek, kremów i różnych deserów.
♥ Lubimy je za finezję i wyrafinowanie, za kruchość oraz lekkość, nie mające sobie równych, za delikatność smaku masła i karmelu, za złote papierki, których odwijanie wydłuża moment dotknięcia pokusy i za to, że na chwilę przyjemności zawsze można z nimi liczyć, niezależnie od rodzaju kawy czy herbaty, pory dnia, a czasem i... nocy.
SKŁADNIKI: MĄKA PSZENNA, cukier, masło cukiernicze (MLEKO) 9%, LAKTOZA i BIAŁKA MLEKA, sól, ekstrakt słodu JĘCZMIENNEGO, proszek do pieczenia, węglan sodu. Zawiera GLUTEN, MLEKO I SOJĘ.
Waga netto: 125g, 24 sztuki
Jolanta
Smak crepes pozostaje długo na podniebieniu.Pychotka.