PRAWDZIWY SOS PONZU Z YUZU - 230 LAT JAPOŃSKIEJ TRADYCJI 150 ml





Poznaj produkt
Japoński, ręcznie robiony sos sojowy z sokiem owocu yuzu urzeka niecodziennym smakiem, lekką teksturą, naturalną świeżością i winnym posmakiem. Wytworzony z wysokogatunkowego sosu sojowego saishikomi z podwójnej fermentacji z dodatkiem niezwykłych cytrusowych nut yuzu i suszonej na słońcu soli z Meksyku...
Ponzu jest powszechnie wykorzystywanym w kuchni japońskiej sosem powstałym na bazie sosu sojowego z dodatkiem dashi (bulion z alg konbu i suszonej ryby bonito) oraz japońskich cytrusów. Yuzu, zdobywający w świecie coraz większą popularność, to owoc o niepowtarzalnym smaku, w którym limonka miesza się z mandarynką i żółtym grejpfrutem. Sos ponzu z sokiem z owoców yuzu (w Europie często zastępowany sokiem z cytryny i innych cytrusów) zaskakuje nie tylko niecodziennym smakiem. Jego lekka tekstura, doskonała równowaga smaków, jakość składników oraz sposób wytwarzania sprawiają, że to bez wątpienia…
… jeden z najlepszych sosów ponzu
Kinbue Fueki Shoyu, z prefektury Saitama, produkuje sos sojowy od ponad 230 lat. Kolejne pokolenia zachowują tradycyjne metody wytwarzania, fermentując swoje sosy w 38 otwartych kadziach wykonanych wyłącznie z japońskiego drewna cedrowego sugi. Aby utrzymać odpowiednią jakość powietrza w ich otoczeniu oraz bakterii na ich powierzchniach kadzie przechowuje się w specjalnych pomieszczeniach, co umożliwia fermentację zacieru moromi zgodnie z porami roku. Zimą moromi odpoczywa, wiosną budzi się i fermentuje, letnie upały sprawiają, że staje się bardzo aktywny, jesienią się wychładza. Procesy te mogą być powtarzane kilkukrotnie.
Podwójna fermentacja
Sos ten wytwarzany jest z sosu sojowego saishikomi powstałego w wyniku podwójnej fermentacji. Powolna fermentacja zapewnia mu złożony smak z winną nutą i aksamitną konsystencję. Do produkcji sosu sojowego Kinbue Fueki Shoyu używa całych ziaren soi i pszenicy z prefektury Saitama oraz suszonej na słońcu soli z Meksyku.
Jak każde ponzu, zawiera bulion dashi, który rozwija umami przyprawy. Użyty tutaj dashi jest bardzo delikatny, charakteryzuje się umiarkowaną słonością i eleganckim smakiem. Całość uzupełnia idealnie sok z japońskich owoców yuzu, który gwarantuje znakomitą kwasowość sosu oraz jego niezwykłą świeżość.
Ponzu z yuzu - niezastąpiony w kuchni...
Ponzu wyśmienicie podkreśli smak wielu potraw. W Japonii dodawany jest często do dań jednogarnkowych, podaje się z nim grillowane ryby czy potrawy na bazie ryżu. Idealnie pasuje do zamaczania azjatyckich pierożków gyoza, do tataki z wołowiny, tuńczyka bądź łososia czy też rybnego lub wołowego tatara. Będzie również niezastąpiony do sushi, sashimi, tofu i tempury z ryb, mięs, warzyw i owoców morza. Z sosu ponzu sporządzimy także doskonałe marynaty do steków wołowych czy łososia, a dodany do roztopionego masła podniesie smak każdej ryby. Będzie też świetnym dodatkiem do sosów sałatkowych, wyśmienitym do sałatki z alg wakame oraz sałat, zwłaszcza z jarmużem i radicchio. Wykorzystamy go także do zrobienia oryginalnych dipów do przystawek i przekąsek - ciekawe połączenie tworzy z imbirem lub prażonym sezamem. Można go też wymieszać z sosem sojowym i olejem z sezamu. Idealnie sprawdzi się w sosie do spring rollsów lub jeszcze jako dodatek do zup czy gulaszu…
Polecamy również naturalny sos sojowy sukiyaki z sosem z ryby latącej i dashi z bonito - klik
Składniki: Sos sojowy (soja, pszenica, sól), woda, cukier trzcinowy, ocet spirytusowy, sok z yuzu 6%, przyprawy fermentowane (ryż, Kôji ryżowe, cukier, syrop cukrowy, alkohol z trzciny cukrowej, sól), ekstrakt z bonito (płatki suszonej ryby bonito, sól, maltoza, dekstryna, cukier) ekstrakt drożdżowy.
Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Producent: Kinbue Fueki Shoyu
Pochodzenie: Saitama, Japonia
Waga netto: 150 ml