PRAWDZIWY SOS PONZU Z YUZU - 230 LAT JAPOŃSKIEJ TRADYCJI 150 ml

Dostępność: SPRZEDANE, wróć później
Cena: 35,00 zł 35.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Poznaj produkt

Ponzu jest powszechnie wykorzystywanym w kuchni japońskiej sosem powstałym na bazie sosu sojowego z dodatkiem dashi (bulion z alg konbu i suszonej ryby bonito) oraz japońskich cytrusów. Yuzu, zdobywający w świecie coraz większą popularność, to owoc o niepowtarzalnym smaku, w którym limonka miesza się z mandarynką i żółtym grejpfrutem. Sos ponzu z sokiem z owoców yuzu (w Europie często zastępowany sokiem z cytryny i innych cytrusów) zaskakuje nie tylko niecodziennym smakiem. Jego lekka tekstura, doskonała równowaga smaków, jakość składników oraz sposób wytwarzania sprawiają, że to bez wątpienia…

… jeden z najlepszych sosów ponzu                

       

                                                        

 

Kinbue Fueki Shoyu, z prefektury Saitama, produkuje sos sojowy od ponad 230 lat. Kolejne pokolenia zachowują tradycyjne metody wytwarzania, fermentując swoje sosy w 38 otwartych kadziach wykonanych wyłącznie z japońskiego drewna cedrowego sugi. Aby utrzymać odpowiednią jakość powietrza w ich otoczeniu oraz bakterii na ich powierzchniach kadzie przechowuje się w specjalnych pomieszczeniach, co umożliwia fermentację zacieru moromi zgodnie z porami roku. Zimą moromi odpoczywa, wiosną budzi się i fermentuje, letnie upały sprawiają, że staje się bardzo aktywny, jesienią się wychładza. Procesy te mogą być powtarzane kilkukrotnie.

Podwójna fermentacja

Sos ten wytwarzany jest z sosu sojowego saishikomi powstałego w wyniku podwójnej fermentacji. Powolna fermentacja zapewnia mu złożony smak i aksamitną konsystencję. Do produkcji sosu sojowego Kinbue Fueki Shoyu używa całych ziaren soi i pszenicy z prefektury Saitama oraz suszonej na słońcu soli z Meksyku.

Jak każde ponzu, zawiera bulion dashi, który rozwija umami przyprawy. Użyty tutaj dashi jest bardzo delikatny, charakteryzuje się umiarkowaną słonością i eleganckim smakiem. Całość uzupełnia idealnie sok z japońskich owoców yuzu, który gwarantuje znakomitą kwasowość sosu oraz jego niezwykłą świeżość.

Ponzu z yuzu - niezastąpiony w kuchni...

Ponzu wyśmienicie podkreśli smak wielu potraw. W Japonii dodawany jest często do dań jednogarnkowych, podaje się z nim grillowane ryby czy potrawy na bazie ryżu. Idealnie pasuje do zamaczania azjatyckich pierożków gyoza, do tataki z wołowiny, tuńczyka bądź łososia czy też rybnego lub wołowego tatara. Będzie również niezastąpiony do sushisashimi, tofu i tempury z ryb, mięs, warzyw i owoców morza. Z sosu ponzu sporządzimy także doskonałe marynaty do steków wołowych czy łososia, a dodany do roztopionego masła podniesie smak każdej ryby. Będzie też świetnym dodatkiem do sosów sałatkowych, wyśmienitym do sałatki z alg wakame oraz sałat, zwłaszcza z jarmużem i radicchio. Wykorzystamy go także do zrobienia oryginalnych dipów do przystawek i przekąsek - ciekawe połączenie tworzy z imbirem lub prażonym sezamem. Można go też wymieszać z sosem sojowym i olejem z sezamu. Idealnie sprawdzi się w sosie do spring rollsów lub jeszcze jako dodatek do zup czy gulaszu…

Polecamy również naturalny sos sojowy sukiyaki z sosem z ryby latącej i dashi z bonito - klik

Składniki: Sos sojowy (soja, pszenica, sól), woda, cukier trzcinowy, ocet spirytusowy, sok z yuzu 6%, przyprawy fermentowane (ryż, Kôji ryżowe, cukier, syrop cukrowy, alkohol z trzciny cukrowej, sól), ekstrakt z bonito (płatki suszonej ryby bonito, sól, maltoza, dekstryna, cukier) ekstrakt drożdżowy. 

Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Producent: Kinbue Fueki Shoyu

Pochodzenie: Saitama, Japonia

Waga netto: 150 ml

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl