MIRT ANYŻOWY - WONNA RZADKOŚĆ Z AUSTRALII 50g

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 53,00 zł 53.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Poznaj produkt

Olivier Derenne z „Le Comptoir des poivres” przemierza świat w poszukiwaniu przypraw. Prowadzi go zawsze ta sama ambicja: pozyskiwanie tego, co najlepsze, ekskluzywne, autentyczne i zaskakujące. Chętnie dzieli się opowieściami z podróży o otaczających nas cudach i o pasjach ludzi, którzy dają z siebie wszystko, by zaoferować nam to, co wyjątkowe.  

Mirt anyżowy – Syzygium anisatum - jest rzadkim drzewem endemicznym pochodzącym z deszczowych lasów tropikalnych Australii i Tasmanii. Jego wysuszone i sproszkowane liście wykorzystywane są jako przyprawa oraz składnik herbat ziołowych w tradycyjnej kuchni Bushmana. Nie należy mylić go z o wiele bardziej popularnym, niewielkim drzewem Clausena anisata, rosnącym w Azji południowo-wschodniej i Australii.

Liście rosnącego dziko mirtu anyżowego są bardzo aromatyczne. Szczypta mirtu to zielony anyż i lukrecja, koper włoski, anyż gwiazdkowy i estragon… wykończone lekką pikantnością i zabarwione delikatną goryczką.

Ich bogaty aromat kojarzy się z orzeźwieniem, jakie po upalnym dniu przynosi szklaneczka anyżowo-lukrecjowego pastisu.

To właśnie ta świeżość oraz cała gama nut anyżu sprawiają, że dla kreatywnych kulinarnie jest przyprawą bardzo atrakcyjną. Także ze względu na różnorodność zastosowania.

Liście mirtu anyżowego świetnie sprawdzą się do pieczenia białych mięs - kaczka czy perliczka zyskają oryginalny smak. Polecane są również do jagnięciny, zup i dań warzywnych, wszelkiego rodzaju marynat i sosów oraz dressingów do sałatek. Idealną harmonię stworzą naturalnie z rybami i owocami morza. Świeże nuty anyżu warto także wykorzystać do deserów i ciast na bazie owoców oraz do lodów i sorbetów. 

 Lubimy go za bogaty bukiet i przepiękny zapach, za wyjątkowy smak gruszki w słodkiej tarcie i nutę anyżu w słonej – z fenkułem i z kozim serem. Za szczyptę świeżości w codziennych daniach z warzyw i orzeźwiający smak zup-kremów. Za inność zwykłego kurczaka i niezwykłość ryb z nim zapiekanych. I za to, że jest przyprawą rzadką, dzięki której nasze dania czują się wyjątkowo:)

Składniki: 100% rozdrobnionych liści mirtu anyżowego. (Syzygium anisatum). Nie zawiera barwników i sztucznych aromatów.

Przechowywać z dala od światła, źródeł ciepła i wilgoci, w szczelnie zamkniętym pojemniku (sprzedawany razem z przyprawą, sposób użytkowania przedstawiony na zdjęciu).

Waga netto: 50g  

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl